İçeride hamaset dışarıda ticaret

Gazze’de bir yıldır devam eden soykırımın ilk altı ayında İsrail ile ticaretimiz de devam etmişti. Bir taraftan “İsrail terörist devlet, Hamas mücahit ordusu” diye konuşurken, öbür taraftan Türk gemileri vızır vızır İsrail limanlarına yük taşıyordu. Taşınan yükün büyük kısmı da İsrail ordusunun ihtiyaç duyduğu maddelerden oluşmaktaydı.

Bunları gündeme getirdiğimizde iktidar kanadından çok sert yalanlama geldi. “İsrail ile ticaretin sürdürüldüğü doğru değil, iftira” açıklamaları yaptı Ticaret Bakanlığı. Bu iddiaları dile getirenlerin terör örgütlerine ve İsrail’e hizmet ettiğini bile söylediler. KARAR. bu noktada tehditlere, baskılara, resmî yalanlara rağmen konuyu ısrarla gündemde tuttu. Kirli ticaretin delillerini birer birer kamuoyu ile paylaştı.
Artık minare kılıfa sığdırılamaz olunca bu sefer “Satılanlar aslında Filistinlilere gidiyor” iddiasıyla savunmaya geçtiler. Bir süre de böyle devam etti süreç. Sonra yerel seçimler geldi. Bu seçimde iktidar partisinin uğradığı hezimetin sebepleri arasında İsrail konusundaki çift taraflı siyasetin de olduğu düşüncesiyle geri adım atıldı. İsrail ile ticaretin durdurulduğu açıklandı. Böylece daha evvel “İsrail ile ticaret yok” derken millete yalan söylenmiş olduğu da itiraf edildi.

Ne var ki bir süre sonra durduruldu denilen ticaretin üçüncü ülkeler üzerinden devam ettiğine dair bilgiler gelmeye başladı. Bunu da yine biz gündeme getirdik. Yine yalanlama geldi. İsrail’in resmi ticaret istatistiklerine bakıldığında ticaretin devam ettiği açıkça görülüyordu ama “Bize mi inanıyorsunuz İsrail devletine mi” diye tepki gösterdiler.

Bir süre sonra ise yasaklanan ihracatın tekrar doğrudan doğruya Türk limanlarından İsrail limanlarına yapıldığını gösteren bilgilere ulaştık. Bu da bize karşı en ağır ifadeler kullanılarak yalanlandı. Ama uluslararası deniz ticareti kayıtları ve anlık seyir verileri ortaya çıkınca yine eski açıklamaya dönmek zorunda kaldılar: “O gemiler İsrail’e değil, Filistin’e gidiyor” dediler. Biz de sorduk, “Fabrikası, sanayisi olmayan, işgal altındaki Filistinliler o kadar çeliği ne yapıyorlar” diye.

Bugünlerde “Türkiye’ye saldıracak” denilen İsrail ordusu çelik ihtiyacının yüzde altmışını Türkiye’den sağlıyordu daha önce. Sonra “ticaret yasağı” geldi, çelik ihracatının yeni adresi “İsrail işgali altındaki” Filistin oldu. Resmi verilere göre İsrail’e çelik ihracatı sıfıra düşmüştü. Buna mukabil, bu kritik hammaddenin “Filistin’e” ihracatında görülmemiş bir rekor kırılarak artış oranı “yüzde otuzbin” olmuştu!
Bunun bir “dolaylı ticaret” olduğunu anlamak için fazlaca zekaya ihtiyaç var mı acaba? Altını çizerek tekrar söylüyorum, “Türkiye’ye saldıracak” denilen İsrail ordusunun çelik ihtiyacının karşılanmasından söz ediyoruz burada.

Gelgelelim kimileri inanmıyor bunların hiçbirine. Şunu diyorlar: İsrail’e en üst perdeden en ağır sözleri söyleyen bir siyasi iktidar nasıl olur da bu ülkenin eli kanlı ordusunun ihtiyaçlarının temin edilmesine ön ayak olabilir?

Baradan bakınca inanılması zor gerçekten. Bu durumda ya iktidarın söz konusu ticareti denetlemeye ve durdurmaya gücünün yetmediğini düşünmek lazım ya da başka bir yaklaşım içinde olduğunu varsaymak. Peki, hangisi?

Bana sorarsanız, en başa dönüp Hamas’ın 7 Ekim saldırısını ne amaçla yapmış olduğunu düşünerek cevap verebiliriz bu soruya. O günlerde bu sütunda şunları yazmıştım: Hamas’ın gerçekleştiği eylem Arap dünyasında hiç kimsenin hoşuna gitmedi. Siviller de öldürüldü diye değil, tam da herkesin sıraya girip İsrail ile arasını düzeltmeye çalıştığı bir dönemde pişmiş aşa su kattı diye.

Zaten Hamas’ın da amacı buydu herhalde. Arap ülkelerinin Filistin meselesini paranteze alarak İsrail ile ilişki kurma çabalarına verilen bir cevaptı bu.

Hamas’ın 7 Ekim saldırısı Ankara’da da pek hoş karşılanmadı. Hem gereksiz ve kendi içinde yanlış görüldüğü hem de Tel Aviv ile ilişkilerin düzeltilmesi yolunda atılan ciddi adımlara zarar vermesinden endişe edildiği için.

Belki bu yüzden Gazze’deki kanlı savaşın ilk haftalarında AK Parti epeyce sessiz kaldı. İlk mitingleri muhalefet partileri düzenledi. Kamuoyundaki öfke hükümeti pek etkilememiş görünüyordu. Belli ki ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların üstesinden gelebilmek için ihtiyaç duyulan dış sermaye bu tutumun gösterilmesinde rol oynuyordu. O günlerde İsrail ile aralarını düzeltmeye uğraşan Suudi Arabistan, BAE, Mısır gibi ülkelerle biz de aramızı düzeltmeye çalışıyorduk çünkü.

Bütün bunlar sebebiyle Netanyahu’ya fazla kızılmıyor, Batı dünyasına da bir şey söylenmiyordu bu ilk haftalarda. Ancak dünya kamuoyunda tepkiler gitgide büyürken Türkiye’deki duyarlı çevreler de seslerini yükseltmekteydi. Nihayet konu MHP lideri Bahçeli’nin ısrarlı çabasıyla iktidarın gündemine geldi. Toplumdaki hassasiyetlerin karşılıksız bırakılması siyaseten vahim bir yanlış olurdu zaten. Sonrası malum…

Türkiye’de sokaklara kola dökülüp kahve zincirleri ve hamburgerciler saldırıya uğrarken İsrail ile diplomatik ilişkilerin de ticaretin de kesilmeyişi, içerideki onca gürültüye mukabil uluslararası zeminde sessiz ve hareketsiz kalınması, soykırım davasını Güney Afrika’nın açması, Türkiye’nin bu davaya müdahil olmak için 7 ay beklemesi… tesadüfle açıklanamaz herhalde.

Dönemin ABD Başkanı Trump tarafından kotarılan “İbrahim Anlaşmaları”nın hedefiyle Türkiye’nin Arap Baharı sürecinde karşı cephelerde yer aldığı Körfez monarşileriyle barışma iradesi bir arada değerlendirilemezse 7 Ekim sonrasının kodları kolay çözülemez.

YORUMLAR (143)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
143 Yorum
  • Karar okuru / 10 Ekim 2024 22:41

    Yalan, yolun sonuna gelenlerin, ilerlemek için yapabilecekleri son şeydir, onu da yapıyorlar...

    Yanıtla (4) (1)
  • Musto / 10 Ekim 2024 11:56

    Halkımızın %50'si maalesef... Üzerlerine giydikleri Derviş cübbelerine aldanıyor veya aldandıklarını bildikleri halde, ülke batana kadar Dur bakalım ne olacak diyor.. Hz Süleyman'ın kuş ile Derviş hikayesine döndü. Artık bunların Derviş olmadıklarını, Derviş kıyafetinde avlandıklarını avcılık yaptıklarını anlamamız görmemiz, Bilmemiz gerekiyor..Daha ne kadar delil görmek istiyoruz? 23 yıldır yaşadıklarımız en büyük delil değil mi???

    Yanıtla (25) (1)
  • Hasan Kaya / 10 Ekim 2024 14:54

    Derviş olsalar ne olacak? Memleketi dervişler mi kurtaracak.?

    Yanıtla (2) (2)
  • okur / 10 Ekim 2024 22:27

    bu sarıklılar izmir karabağlarda kaçak nerdeyse villa dikiyorlar,yıkıma giden zabıtaya direniyorlar ve polis bile bişey yapamıyor.Bunlar iyice azıttılar,iktidar bunları sanki arka bahçesi yapmış.

    Yanıtla (5) (2)
  • Desidero / 10 Ekim 2024 21:57

    İsrailli bakan Şam'a gireceğiz demiş. Tavsiye etmem Rusya virajı var. Bizde Şam emevi camisinde namaz kılacağız demiştik. Virajı aşamadık.

    Yanıtla (2) (0)
  • ..Cançalmaz.. / 10 Ekim 2024 08:50

    CeHaPe'ye Söyleyinde şu ticaret gemilerini geri ÇEKSİN..(!)

    Yanıtla (25) (1)
  • Paralelevren / 10 Ekim 2024 21:24

    Özgür Özel Cumhurbaşkanlığından istifa etsin. CHP hükümeti istifa etsin. Erdoğan'a ve AKP'ye bir şans verilsin.

    Yanıtla (4) (0)
  • Hammurabi / 10 Ekim 2024 00:43

    Bütün bu yazdiklariniz doğru..az bile yazmışsınız sayın yazar..fakat bunları ileri sürüp soykırımı umursamayan ve İsrail'i savunan şeref yoksunlari var..ülkemizde insan hakları evrensel hukuk isteyip de gazzedeki insan hakları ihlalleri hukuksuzluklar savaş hukukunun cignenmesini dile getirmeyen zircahiller var..bunlar ülkemizde hukuk vb istemiyor ..jakoben tek parti kafaları ile islamafobik soylemleriyle diktatorluk taraftari .hukuk insan hakları isteyen heryerde ister..hukuksuzluğu savunmaz..

    Yanıtla (5) (29)
  • Yek / 10 Ekim 2024 14:54

    Soykirimi değil de Hamas'ın hatalarını konuşanlar soykırımı destekleyenlerdir..bırak hukuku insan olan soykırımı lanetler .İslam ve Arap düşmanlığı o kadar büyük düşünün..bunlar bir de tek parti dönemini sol hareketi kendilerini anti emperyalist olarak tanıtır..sahtekar bunlar.israili savunmak için bir yıldır neler yazdılar burada..sonra bu halk niye CHP ye oy vermiyor diye ağlıyorlar..

    Yanıtla (4) (6)
  • Çiko / 10 Ekim 2024 15:52

    İkisin de konuşsak, her şeyi yerli yerine koysak olmuyor mu?

    Yanıtla (0) (0)
  • ALİABİ / 10 Ekim 2024 16:58

    Bay Hammurabi, İsrail ile ticareti savunan israilci tayfayı iyi tarif etmişşin.

    Yanıtla (2) (5)
  • Evrensel Karar / 10 Ekim 2024 09:56

    Sayın yazar ve değerli yorumcular, İnsanların ve toplumların yaşadığı bütün sorunların kaynağı insandır. Bunu temelinde zihinsel, ahlaki, felsefi, sosyolojik, tarihsel gelişmişlik düzeyi vardır. İnsanla ilgili kafa yormayan hiç bir toplum gelişemez. Aynı sorunları yaşayarak ömürlerini tamamlar ve azot olurlar. Her gün benzer konuları konuşuyor, aynı tepkileri veriyor, farklı sonuç bekliyoruz. İnsanı ve insanlaşma evrelerine kafa yormuyoruz. Vasat zekâyla üst insan olunamaz. Oku, düşün, konuş.

    Yanıtla (20) (1)
  • Bir Dost / 10 Ekim 2024 11:36

    Zeka hiç bir seydir; iman ve merhamet her şey..

    Yanıtla (5) (35)
  • okur / 10 Ekim 2024 12:24

    zeka değerli bir araçtır. bir nevi gözdür. değersizdir diyemeyiz.

    Yanıtla (22) (1)
  • Okur / 10 Ekim 2024 13:26

    Tost haklı,iman ve merhamet çok önemlidir.Montajlı videoları imanlı ve merhametli liderimiz izlettirip Allah katında bil sevap kazandı,kendisini destekleyenler de ahirette karşılığını alacaktır mutlaka.

    Yanıtla (8) (0)
  • Murat / 10 Ekim 2024 13:45

    Zeka olmayan adamda iman mı olur ? merhamet mi olur?

    Yanıtla (5) (0)
  • Nuh / 10 Ekim 2024 13:51

    Akıl ve zeka yoksa imanda olmaz merhamette olmaz ...yunus 100 ayete bir göz at.

    Yanıtla (6) (0)
  • Ali İncirci / 10 Ekim 2024 14:43

    Zekası olmayanın imanı da merhameti de olmaz dostum. İslam'da bile zekası olmayan(deli) mesul değil!.

    Yanıtla (6) (0)
  • DUMAN / 10 Ekim 2024 16:32

    Bir dost'a; Sıfırı tarif edemiyorum. Dimağım durdu.

    Yanıtla (1) (0)
  • Yorumum / 10 Ekim 2024 22:04

    Aklinolan herkes zeki değildir. Akıl ile zeka aynı olmadigindan iman için zeka değil akıl yeterlidir.

    Yanıtla (0) (2)
  • okur / 10 Ekim 2024 22:22

    onun içinmi bizde teknoloji yok .şimdi anladım.Yat kalk ALLAH(C.C) a dua et.Bize bu yeter nasıl olsa.Rabbim niye akıl vermiş bize o zaman.

    Yanıtla (2) (0)
  • Bir Dost / 10 Ekim 2024 16:21

    Insanoğlu sadece zekası ile somut ve soyut alemi; varlığı, nesneyi, hayatı ve kendisini anlayabileceğini zannediyorsa ; varacagi nokta; Kafka'nin Geregor Samsa' ni andıran @Okur'un (13.26) dört ayagi da havada sırt üstü debelendigi durum olur..Tabiki akli (zekası) olmayanin imani olmaz da; (yükümlülükleri yoktur da) lakin bütün iman (Islam) düşmanları da akıllı insanlardan çıkıyor...

    Yanıtla (4) (2)
  • Hakan / 10 Ekim 2024 16:11

    Bir İsrail Türkiye görüşmesinde ticareti siyasi olayların dışında tutalım diye karşılıklı anlaşma yapılmıştı. İnternette aradim bulamadım. Ama çok net hatırlıyorum. Trt yayınıydı.

    Yanıtla (1) (0)
  • Ayak Takımı / 10 Ekim 2024 11:53

    Kaynağı zayıf olmakla birlikte Rızkın onda dokuzu ticarettedir şeklinde hadis rivayet edilir. Siz Allahın peygamberine garşu mu geliyonuz.

    Yanıtla (6) (2)
  • ram.ergül / 10 Ekim 2024 13:09

    Ticaret deyince aklıma İlk müslüman Hz Hatice aklıma gelir, Ticaret kervanı sahibi (bugünün tır filosu gibi) bir iş kadınıydı. Şimdi çalışan kadına karşı bir dini anlayış hakim. Neredenn nereye.

    Yanıtla (8) (0)
  • SALAKO / 10 Ekim 2024 14:58

    Sn.Ayak takımı günümüz senin anladığın şekilde değil şimdi üretip satma zamanı biz üretmeden paramız var ki alıyoruz mantığıyla tümden işi ticarete dökmüşüz dışardan aldın para verdin içeride millete bunu satmakla olmuyor satın aldığın malın karşılığında sende bir şeyler satmalısın ki denge olsun içerideki parayı dışarı aktara aktara ne olacak bu günkü gibi siyonistlerden para dileneceksin

    Yanıtla (4) (0)
  • Zülküf Ayazi / 10 Ekim 2024 15:10

    Isgalci vahsi Heradi-Ortidoks Yahudilerke; Islam'a bakışınız arasında bir fark olmasa gerek..Mahlasinin hakkini veriyorsun...

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar okuru / 10 Ekim 2024 07:28

    Zannedersiniz ki Türkiye'den İsrail'e giden malları İsrail başka yerden alamayacak,o malların tek satıcısı Türkiye!Yok öyle bir şey.İsrail o malları nereden olsa alır,Türkiye bağışta bulunmuyor ya.Bunu herkes biliyor. Amaç başka,ama siyasi.Amaç İsrail ile ticareti muhalefet hesabına oya çevirmek.

    Yanıtla (3) (32)
  • Yusuf / 10 Ekim 2024 10:42

    Amaç bu ülkenin bir ferdi olarak, bu ticaret sayesinde artan kana mesuliyet noktasında katkı sağlamamak.

    Yanıtla (23) (3)
  • Karar okuru / 10 Ekim 2024 10:48

    Seçim sürecinde muhalefet,İsrail ile ticaret üzerinden Gazze'yi oya tahvil etmek istedi,mesele bundan ibaret.İsrail ile üç kuruşluk ticaret kimin umurunda?

    Yanıtla (4) (21)
  • okur / 10 Ekim 2024 11:41

    o halde israile tüfek mermi tank uçak helikopter iha siha da satılsın. nasıl olsa israil istese o silahları başka yerlerden de alabilir ve almaktadır değil mi? reyizinizi temize çıkarmak için mantığa takla üstüne takla attırıyorsunuz. ama şunu bil ki reyizinizin umurunda değilsiniz. reyizin kendinden başka hiç kimseyi sevmez bunu anlamadın mı?

    Yanıtla (23) (1)
  • UYSAL DEDE / 10 Ekim 2024 15:08

    Sn.Karar okuru burada konu mal alıp satmak değil milleti kandırmaktır yapmıyoruz deyip yapacagına yap ama millete karşı dürüst ol adam gibi bir açıklama yap israil bize saldıracak deyip ona destek olmak niye ikisinden biri yanlış yanlış olan toplumu tedirgin etmek dünya lideriysek abd ni bile dize getirmemiz lazım ama konu o değil eyyt üyyt ile vatandaşı gaza getirmek yağmasan da gürle hikayesi.

    Yanıtla (2) (1)
  • SALAKO / 10 Ekim 2024 14:46

    Sn.Yazar hani adam demiş ya şeye şey mi öğreteceksin diye (şimdiki bilinen tereciye tere mi satacaksın ) ağam ne diyorsa odur dün azeri kardeşi savunma antlaşması imzaladı sanıyorum bunların korkusu israile saldırırsak azeri kardeşimizde arkadan bize bize saldırır kardeşi kendisini kullanıyor Türkiye'yi otoban yapmış israile full ticaret yapıyor KKTC ye gelince ama oluyor nasıl kardeşse onun bunların hey dediği davar olsa dağ taş davar olurdu din para demek cemaat kavgasına bak düşün sebeb pr

    Yanıtla (1) (0)
  • ömer kurudere / 10 Ekim 2024 14:24

    Halk neyse idare odur.

    Yanıtla (2) (0)
  • Karar Okuru / 10 Ekim 2024 14:21

    Şimdi Leyla Şahin Usta'ya sormak lazım. Hamburgerci açılışına şiddetli tepki gösterirken insan altında durduğu tabelaya bakmaz mı derken kendisi şimdi altında durduğu partinin tabelasına bakıyor mu? Hamburgerci ile uğraşacaklarına dönüp kendilerine bir baksınlar. Neymiş hamburger yersek İsrail'e destek vermiş olurmuşuz. Ufak atın da civcivler yesin. İnsanlar bu kadar aptal yerine konamaz.

    Yanıtla (0) (0)
  • kara / 10 Ekim 2024 14:17

    "Hamas’ın gerçekleştiği eylem Arap dünyasında hiç kimsenin hoşuna gitmedi. Siviller de öldürüldü diye değil, tam da herkesin sıraya girip İsrail ile arasını düzeltmeye çalıştığı bir dönemde pişmiş aşa su kattı diye.

    Zaten Hamas’ın da amacı buydu herhalde. Arap ülkelerinin Filistin meselesini paranteze alarak İsrail ile ilişki kurma çabalarına verilen bir cevaptı bu."

    Yanıtla (1) (0)
  • UTANIYORUM / 10 Ekim 2024 13:38

    İnsani vasıf taşıyan kimsenin İsrailin yanında,onunla ticaret ve işbirliği yapması düşünülemez ve utanılır. Hangi mazeretin arkasına sığınılırsa sığınılsın utanç vesilesidir. Benim anlamadığım çıoluk çocuk 42000 cana kıyan canavara lazım olan malzemelerin satışı çokmu karlı ya da buna mecbur bırakan bir minnet borcunuz mu var ? Eksiklimisiniz ? Her ne ise katil de mel'undur yardım edenler de mel'undur,yapılan da lanetlik bir iştir,utanın !!!

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur / 10 Ekim 2024 13:28

    İran 1200 kilometre uzaktan siyonist İsrail'i vuruyor,akp basını füzelerin Demir Kubbe tarafından imha edildiğini yazıyor! Günah.

    Yanıtla (3) (0)
  • Karar okuru / 10 Ekim 2024 13:27

    Türkiye'nin İsrail ile ticareti kesmesini talep etmek,tersinden düşünecek olursak, İsrail'in Türkiye ile ticareti kesmesini talep etmek demektir.Türkiye İsrail ile ticareti kesmekle İsrail'i cezalandırmış oluyorsa,
    İsrail de Türkiye ile ticareti kesmekle Türkiye'yi cezalandırmış olur.Gördüğünüz gibi mevzu biraz karışık.

    Yanıtla (1) (1)
  • Karar okuru / 10 Ekim 2024 13:23

    Sayın Kiras,İsrail ile ticaret konusunda yaptığınız yayınlar hakkında samimi kanaatim şudur:Bu yayınları siyaseten yapıyorsunuz,iktidarı yıpratıp muhalefete oy kazandırmak için yapıyorsunuz.Siz de çok iyi biliyorsunuz ki İsrail,Türkiye'den aldığı malları pek çok yerden alabilir. ABD,İngiltere,Fransa,Almanya İsrail'e sınırsız destek verirken İsrail,Türkiye ile ticaret yapsa ne olacak,yapmasa ne olacak?

    Yanıtla (1) (7)
  • Yaşar Albayrak / 10 Ekim 2024 11:57

    Ya İsrail'in elinde birilerinin banka hesapları varsa. .. Sakalı kaptırmışsa.
    Ben yanmıyayım ülke yansın deniyorsa.

    Yanıtla (13) (1)
  • Kararokur's / 10 Ekim 2024 12:55

    Sakal her çalıya takıldıysa vay vay.

    Yanıtla (0) (1)
  • Karar okuru / 10 Ekim 2024 07:18

    İsrail'e en büyük desteği ABD,İngiltere, Fransa,Almanya veriyor.Bu durumda ha İsrail ile ticaret yapmışsın,ha bu ülkelerle.
    Pekiyi,niçin hiç kimse çıkıp da ABD, İngiltere,Fransa ve Almanya ile ticareti kesin demiyor?Sebebi basit:Bu ülkelerle ticareti kesin demek İktidara zarar vermez de ondan.İsrail ile ticaretin üzerinde durmanın sebebi İktidarı yıpratmak,ticaret kimsenin umurunda değil aslında.

    Yanıtla (1) (12)
  • Karar okuru / 10 Ekim 2024 12:44

    Arkadaşlar buna ne dersiniz?Görüşünüzü alalım lütfen.

    Yanıtla (1) (1)
  • Enver / 10 Ekim 2024 12:39

    Bilmece sorusu: Farzedin, Türkiye 25 seneden beri islamci AKP yerine bir yahudi AKP tarafindan idare edilmis olsa, genel siyastte ve gündelik hayatta ne gibi farklar olurdu?

    Yanıtla (0) (0)
  • karar okuru / 10 Ekim 2024 11:58

    Rus istihbaratına göre, Hamas 7 ekim saldırısını 'İbrahim anlaşmalarını' baltalamak için yapmış. yurdum insanı soru sormadığı için bilmez. şeyh Sadi yıllar önce 'sormaz ki bilsin, sorsa bilirdi, bilmez ki sorsun, bilse sorardı' demiş.

    Yanıtla (13) (2)
  • Zülküf Ayazl / 10 Ekim 2024 11:57

    "Tek adam" rejimi ysptığı "u" dönüşleri, hukuksuzluklar, mülakâtlardaki hak gaspları, İsrail 'i meydanlarda taşlarken, el altından yandaş şirketler aracılığiyla ticarete devam etmesi, kendileriyle birlikte dinimizi ve dindar siyasetçileri ağır bir şekilde tahrip ediyor. Çok yazik!

    Yanıtla (10) (2)
  • DALGACI / 10 Ekim 2024 10:23

    Erdoğan'ın PARAYLA ilgili görüşleri;
    "..Paranın rengi, dini-imanı olmaz.." !..
    "..İş insanlarından, sermayeden vergi almak hırsızlıktır.." !..
    "..Siyasi etik yasası çıkarırsak il ilçe başkanı bulamayız.." !..

    Başka söze hacet var mı?

    Yanıtla (25) (1)
  • Ali incirli / 10 Ekim 2024 11:28

    Son iki elementi sen mi uydurdun..

    Yanıtla (2) (7)
  • okur / 10 Ekim 2024 11:48

    rte'nin çokça söylediği "paranın dini imanı olmaz" sözü kara para aklama zihniyetinin ta kendisidir. nitekim memleketi kara para aklama çamaşırhanesine çevirdiler. o para geldi ama vakumda gelmedi. sahipleriyle geldi. memleket dünyanın bilumum mafyasının ikinci vatanı oldu...sokaklarda alenen çatışmaya giriyorlar...kara para bürokratı da yoldan çıkardı. yargıyı da yoldan çıkardı. siyaset zaten yoldan çıkmıştı.

    Yanıtla (12) (0)
  • Adem B. / 10 Ekim 2024 11:45

    İçte hamaset dışta işbirliği ama niye. Ticaret tam gaz. Savaş uçaklarımız İsrail tarafından modernize edildi. Siber güvenliğimiz İsrail merkezli bir firma elinde. Yeni bir göç dalgası geliyor. İsrail ile bu kadar iç içe olmak niye niye niye. Korkma Ö. Özel çık meydanlara vatan tehdit altında. Hemen seçim.

    Yanıtla (5) (0)
  • Okur / 10 Ekim 2024 10:23

    Bu iktidarın ve rejimin ülkede devam ettiği hergün Millete zulüm. RTE ve DB nin zarardan başka verebileceği bir şey yoktur. Bir an önce seçim.

    Yanıtla (16) (2)
  • DALGACI / 10 Ekim 2024 11:34

    Son başkanlık seçimlerinde ilk turda CHP'nin adayı büyük bir farkla kazanacakti fakat eğitimsiz halkimiz yaptı yine yapacağını.. Aslında son 22 yıldır ve hatta bazi donemler haric tek parti CHP doneminden beri yapacağını yapiyor...Acilen seçimleri almak için yeni bir halk bulmalıyız..

    Yanıtla (2) (7)
  • orka / 10 Ekim 2024 11:29

    karar gazetesinde emeği geçen herkesi tebrik ederim. gazete bu konuyu bırakmadı ve gündemde tuttu. gördük ki israil içimizde, israilin dostları türkiyede iktidarda...iktidarda kalmak ve yeşil dolardan başka kutsalları yoktur. halka hiç utanmadan yalan söylüyorlar. ve hala söylüyorlar. hesap sorulduğunda iftirayla hakaretle üste çıkıyorlar. zeytinyağı misali...bravo karar...işte bu kolpacıların, üçkağıtçıların, ikiyüzlülerin boşluğuna vurmaya devam et. ta ki bu halkın sırtından düşsünler...

    Yanıtla (8) (1)
  • Samil has / 10 Ekim 2024 11:25

    İktidarın tüm yalanları ikiyüzlülüğü inanılmaz ve tüm Türk tarihi boyunca en büyük yolsuzluk , hırsızlık ,,arsızlıkve yalanları ,eğitim,dıs ilişkiler,hukuk,adaletin yerle yeksan edilmesi inanılmaz uyuşturucu tarafiği ve uyuşturucu kullanımı.ilk okula kadar düsmesinve halen Ak Parti'nin % 20-25 arasında olması ben artık halkdan da ümidimi kestim

    Yanıtla (8) (2)
  • Emekli Bürokrat / 10 Ekim 2024 10:59

    Sayın Kiras yazınızı zevkle okudum ve çok şey öğrendim. İsrail gerçekten hunharca katliam yapıyor ve Dünya bakıyor. ABD, Avrupa Ülkeleri, Yunanistan ve İtalya da dahil olmak üzere bütün savaş gemileriyle sanki 1915 Çanakkale savaşına gider gibi Akdeniz’e yığınak yaptılar ve ABD beş bin asker daha gönderme kararı aldı. Hıristiyan alemi tüm Dünya müslümanlarına savaş açtılar fakat müslüman ülkelerin durumu içler acısı. Ortadoğu’da Türkiye de dahil yeni harita hazırlığı yapıyor Hıristiyan Dünyası.

    Yanıtla (4) (8)
  • natali / 10 Ekim 2024 11:04

    "hristiyan dünyası" diye birşey mevcut değil
    israil azerbaycan ermenistan savaşında müslüman azerbaycana silah sattı hristiyan ermenistana değil

    Yanıtla (9) (0)
  • Hasan Kaya / 10 Ekim 2024 14:59

    İsrail hristiyan değil beyefendi!

    Yanıtla (1) (1)
  • Çiko / 10 Ekim 2024 11:25

    Yazıdan yorumunuzdakileri öğrenmiş olmanız ilginç. Neyse. "Hıristiyan alemi tüm Dünya müslümanlarına savaş açtılar" diyorsunuz. Bildiğim kadarı ile mesela Endonezya, Malezya, Pakistan, Bangladeş, Cezayir, Fas, Orta Asya da müslüman ama Hristiyan alemi oraya saldırmıyor. İsrail ve onun yol açtığı sorunlar ile bağlantılı olarak Orta Doğuya özgü bir problemi böyle çarpık algılamanız üzücü.

    Yanıtla (6) (0)
  • Dr / 10 Ekim 2024 11:14

    Yurtta cinnet, cihanda ticaret.

    Yanıtla (5) (0)
  • Okur / 10 Ekim 2024 10:51

    Hey gidi günler hey (!)

    - Bağırıyor ordan bana "hoca, fakir niye fakirdir, biliyor musun?"

    - "Fakir çalmasını iyi bilmediği için fakirdir"

    - "Onlar da çalmasını iyi becerdiği için zengindir"

    Yanıtla (12) (1)
  • Karar okuru / 10 Ekim 2024 07:23

    İsrail ile ticaret konusunda yapılan yayınları görünce zannedersiniz ki Türkiye İsrail'e bağışta bulunuyor.Etmeyin yahu!İsrail'den gelecek dolarlar ile bomba yaparım,uçak yaparım,füze yaparım, gerekirse füzenin yönünü İsral'e çeviririm. Gavurun parası ile gavuru vururum.Bunun ne sakıncası var?

    Yanıtla (2) (17)
  • Yusuf / 10 Ekim 2024 10:45

    Önce insanlık mesala, o gelen dolara masum çocuk kanı bulaştıysa almam, Allah tan daha temiz bir rızık istenebilir mesela, tabiki bu da vicdanı olanlar için bir yol.

    Yanıtla (13) (1)
  • Karar okuru / 10 Ekim 2024 10:46

    Erenler,bu görüşüme ne dersiniz,gavurun parası ile gavuru vurma görüşüme?

    Yanıtla (2) (9)
  • Ali İncirci / 10 Ekim 2024 10:29

    Bu hamaset dolu ve bu ülkeye layık görülen çirkin siyasette, Erdoğan ve Bahçeli bir gün Netanyahu'ya: bazı şeyleri siyaseten söylüyoruz, kırılmadınız der mi demez mi?

    Yanıtla (22) (1)
  • Turgay / 10 Ekim 2024 10:42

    Derler derleer.

    Yanıtla (7) (0)
  • Alp Doğan / 10 Ekim 2024 10:23

    Biz savaşan taraf olmadığımıza göre niye ticareti keselim. Rusya Ukranyaya saldırıyor rusya ile ticareti keselim mi. Çocuklar ölüyor doğruda 3 yaşındaki Betül ve annesi 8 aylık hamile Yasemin Tekin öğretmeni şehit eden caniler suriyede veya bekaa vadisinde eğitim görmüşlerdi. Araplar ve Yahudiler aynı ırkdır kavgalarından bana ne. Medine müdaafasını unutmadık.

    Yanıtla (3) (1)
  • O aslan / 10 Ekim 2024 10:12

    Yine yazacağım zihniyet zihniyet zihniyet.
    Bütün mesele kimden ne bekliyecegini bilmektir.

    Yanıtla (3) (0)
  • Yıldız Kare Çift0 / 10 Ekim 2024 09:21

    Eski devirde böyle davrananlara "Hüseyin'e ağlayıp Yezid'le iş tutan" derlermiş.

    Yanıtla (10) (0)
  • Okur yazar / 10 Ekim 2024 09:17

    İyi de iktidar neden demlendi? Ona da bir açıklama getirsinler. Filistin’e yardım için olmasın. Arada bir bağlantı kurmuş olsalar gerek.

    Yanıtla (3) (0)
  • Bir yaşlı okur / 10 Ekim 2024 09:04

    AKP'nin sözü ile özü, söylemi ile eyleminin farklı olduğu yüzlerce örnek var. Asıl şaşırtıcı olan seçmeninin, taban tabana zıt ta olsa her ikisini de doğru kabul etmesinde.

    Yanıtla (15) (0)
  • Barut Osman / 10 Ekim 2024 09:00

    Din kardeşliği, savaş..bahane ticaret şahane...

    Yanıtla (10) (0)
  • EMEKLİ / 10 Ekim 2024 08:45

    Ne demiş mevlana hazretleri: leyleğin ömrü iki lak lak gazze'yi bırak konya ya bak bak
    İsrail uçakları konya semalarında tatbikat yaparken neredeydiniz ?

    Yanıtla (7) (0)
  • Çiko / 10 Ekim 2024 08:36

    Bu iktidarı ölümüne destekleyip kendine müslüman diyen arkadaşlar, önce İslami kaynaklarda yalanın (özellikle de süreklilik kazanmış yalanın) ve yalancının hükmüne ve kendi durdukları yere tekrar baksın. Sonra hala bu adamların arkasından sorgusuzca gidecekse, onların vebaline manevi şerik olacaksa, kem küm etmenin fayda etmediği dehşetli bir günde zarara bilerek girmenin sonuçları olacağını da düşünsün.

    Yanıtla (9) (0)
  • Pele / 10 Ekim 2024 08:31

    Ne diyordu? "Alt katmanı ibadet, ortası ticaret, yukarısı ihanet!"

    Yanıtla (8) (0)
  • Karar Okuru / 10 Ekim 2024 08:22

    O zaman muhalefetin en üst düzeyde bunu sürekli gündeme getirmesi lazım. Öyle bir milletvekilinin çabasıyla olmaz. İktidar medyasına bakarsan dünyada sadece Türkiye ve Tayyip Erdoğan Filistin için çabalıyor inanan da çok.

    Yanıtla (5) (0)
  • haluk d / 10 Ekim 2024 08:20

    Sayin yazar son 22 yilda Tayyip bey yonetimindeki bu hukumetin dis politika icin attigi adimlarin cogu yanlis. Ama Tayyip beyin attigi adimlarin ve soyledigi sozlerin toplumda bir alicisi var.Bir gun sisi kotu diyor, diger gun iyi diyor malesef kendisine oy veren kitle sorgulama yapmiyor.

    Yanıtla (4) (0)
  • Dokuzuncu köy / 10 Ekim 2024 07:39

    Sayın Kiras; yazınıza bir Allahın kulu bile itiraz edemez, edenlerse bellidir zaten devlet adına birileri yazılanların hiç biri doğru değil diye o meşhur ietişim Başkanlığı adı altında açıklama yapılır. Burada da paralı trolleri devreye alırlar. Dini imanı para olan bu yönetim insanlara ha bire yalan söyleyerek iktidarını sürdürüyor. Ama bilsinler ki o katledilen Filistinli çocukların ahı bunların peşini bırakmayacak bu dünyada yalan söyleyerek iktidarını devam edenler münafıktır.

    Yanıtla (3) (0)
  • Hemhâl / 10 Ekim 2024 00:44

    Akp bir şeye siyah diyorsa bilirim ki o beyazdır ya da beyaz diyorsa benim icin o siyahtır.

    Yanıtla (33) (1)
  • Karar okuru / 10 Ekim 2024 07:36

    Sen gözlerini kapatmışsın,ortalık karanlık diyorsun.Kendi kendini kandırmanın bence bir sakıncası yok,paşa gönlün bilir.

    Yanıtla (1) (10)
  • Musta / 10 Ekim 2024 07:27

    İsrail, Türkiyeye saldırmaz. Saldıramaz değil; saldırmaz. Onların gözünde saldırmaya gerek var mı? Sizce neden?

    Yanıtla (5) (0)
  • Musta / 10 Ekim 2024 07:25

    "Böylece daha evvel “İsrail ile ticaret yok” derken millete yalan söylenmiş olduğu da itiraf edildi." İlk defa bir köşe yazısında yalancıya yalancı deniyor.

    Yanıtla (5) (0)
  • Cemil / 10 Ekim 2024 07:01

    İsrail bize saldıracak diyenler aldığı tedbirlerden biri siber güvenliğimizi bir israil şirketinin eline emanet edilmiş bu ne tuhaf çelişki sahi bizi kim yönetiyor. Bilen varmı?

    Yanıtla (4) (0)
  • Okur yazar / 10 Ekim 2024 06:38

    Sayenizde talibana dönecek. Başka mesele yok mu koca ülkede. Deprem meselesi Gazze'den daha beter mülakat mesela. Askeri arazilere çöreklenmesi mesela. Kayırmacılık yolsuzluk mesela. Ne İsrail miş bu ya.

    Yanıtla (4) (0)
  • Karar okuru / 10 Ekim 2024 05:52

    Buna içi başka, dışı başka denir, yani güvenilmez. Mevlana Hz.leri "Ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün" demiş. İktidar ve küçük ortağı birbirleriyle yarışıyorlar bu hususta..

    Yanıtla (2) (0)
  • Hulk'ın sesi / 10 Ekim 2024 05:03

    Türkiye beşten büyüktür. Daha az riyakar bir Türkiye mümkün.

    Yanıtla (5) (0)
  • fikri hür / 10 Ekim 2024 05:02

    Gelgelelim kimileri inanmıyor bunların hiçbirine. Ah, şu hamaset sosu öyle lezzetli ki... Çiftlik Bank'ın tanıtım toplantılarını hatırladım. Hey gidi hey, ne günlerdi! Ne denmişti: "Sayın Mehmet Aydın beyefendiyi buraya şu cümlelerle davet etmek istiyorum: Delikanlım, işaret aldığın gün atandan, yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan, sana selam getirdim Ulubatlı Hasan'dan. Elde sensin, dilde sen, gönüldesin baştasın; Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!"

    Yanıtla (4) (0)
  • sıtkı sıyrıldı / 10 Ekim 2024 04:46

    İsrail ile birbirimizi kırmıyoruz inşallah. Bazen siyaseten söylememiz gerekenler oluyor.

    Yanıtla (10) (0)
  • Ali Rıza / 10 Ekim 2024 01:57

    BOP gereği ne ise o yapılıyor, hepsi bir plan dahilinde tıkır tıkır yürüyor. Atıp tutulana bakmayın sahada cereyan eden olaylara bakın. Suriye boşaltıldı, bölündü, Irak, Gazze boşaltıldı, şimdi sırada İran ve Lübnan var, Lübnan güneyi boşaltılır, güneyi ilhak edilir, İran yönetimi değiştirilir, ve karpuz gibi dilimlenir, Yemen’deki husilerin ellerinden silah alınır, çölde deve yetiştirmeye gönderilir, bizim durum değişmez, çünkü az yardımımız olmadı!. Kısmı başkanlık ta bizde yaniii!!.

    Yanıtla (23) (2)
  • Matrakçı... / 10 Ekim 2024 00:51

    Siyonist hertarafi kuşatmış Ruslar Suriyede sinmiş sadece seyrediyor ancak yerel unsurlara karşı saldırı yapıyor ama Siyonist vızır,vızır geçiyor üstlerinden. Ticaret ise kağıt üzerinde gözüktüğü gibi değil..Filistine bir yumurta bile israil üzerinden girebilir ancak.

    Yanıtla (8) (3)
  • F.A / 10 Ekim 2024 00:25

    Dış politikada başarılı olduğumuz örnek gösterebileceğimiz bir tek projemiz yok. Neden devlet aklını yok ederek bizden olan yabancı dili bile olmayan eş dost akrabayı ateşe yaparak. Bütün kurumlar bu yöntemle felç edildi. Memleketin neresinden tutsan elinde kalıyor. Kurtaracak muhalefet varmı? Şimdilik yok. Allah yardımcımız olsun işimiz çok zor.

    Yanıtla (15) (0)
  • Karar Okuru / 10 Ekim 2024 00:20

    Iktidarin buna benzer bir suru yalpalamasi var ama aziz milletimizin umurunda degil. AKP yuzde 30'dan, MHP yuzde 10'dan asagi dusmuyor. Demek ki aziz milletimiz iktidardan hosnut. Bu durumda anayasayi degistirip Erdogan'i omur boyu baskan secmemiz gerekmez mi? Nasil olsa bu muhalefetten bir cacik olmaz. Hic olmazsa evdeki kurtlu bulgurdan olmayalim.

    Yanıtla (2) (8)
  • natali / 10 Ekim 2024 00:12

    son azerbaycan ermenistan savaşında israil alenen azerbaycanın yanında yer aldı ve en gelişmiş silah sistemlerinden bazılarını onlara sattı yani azerbaycan ermenistanı israil silahlarıyla mağlup etti diyebiliriz ama bu gerceği de bizim mevcut yöneticilerimiz bilmiyormuş gibi yapıyor

    Yanıtla (19) (0)